Yleistä

Omien sivujen perustaminen

Mitä eri palveluja käyttämällä voit perustaa helposti oman nettisivusi?

Nettisivun perustamiseen ei välttämättä tarvitse juuri osaamista vaan se onnistuu kokemattomammaltakin. Jos kuitenkin on konkari nettisivujen teossa, pääsee halvemmalla kun ei perusta nettisivua käyttämällä jotain avaimet käteen -palvelua. Kaiken tasoisille osaajille löytyy erilaisia palveluja, joiden avulla voi perustaa nettisivun. Näistä pitää vain valita se itselle sopivin tai sopivimmat palvelut. Kyse on vain siitä kuinka nopeasti ja helposti sivut pitää saada luotua ja nämä vaihtoehdot vaihtelevat ilmaisesta erilaisiin maksuihin siitä mitä kaikkia ominaisuuksia kotisivuilla tarvitaan.

Julkaisualustan valitseminen

Monet julkaisualustat ovat ilmaisia ja suosittuja. Yksi näistä on WordPress. WordPressistä on kaksi vaihtoehtoa. Toinen niistä on helpompi aloittelijalle, koska sitä ei tarvitse erikseen asentaa mihinkään palvelimelle. Tarvitsee vain rekisteröityä palveluun ja sen jälkeen saa heti käyttöönsä oman WordPress- sivuston. Huono puoli siinä on että sivustoa ei voi kovin paljoa muokata eikä siihen voi asentaa lisäosia eikä teemoja. Valittavana on muutama teemavaihtoehto ja näihin on tyydyttävä. Teemoissa on kuitenkin erilaisia värivaihtoehtoja ja muita pieniä omia valintoja. Joitakin toiminnallisuuksia voi ostaa.

Jos haluaa tehdä sivuista hieman erikoisemmat ja omanlaiset niin toinen WordPress-vaihtoehto on sopiva siihen. Se vaatii kuitenkin palvelimen, johon WordPressin lähdekoodin voi asentaa. Yksi paikka voisi olla jokin webhotelli. Sieltä pitää löytyä tuki PHP-kielelle ja WordPress vaatii myös MySQL-tietokannan toimiakseen. Asennus ei ole vaikeaa ja moni webhotelli tarjoaa siihen one-click asennuksen, jolloin käyttäjän ei tarvitse koskea palvelimen säätöihin tai WordPressin tiedostoihin. Kun tämä on tehty kotisivuja varten voi asentaa mielin määri eri lisäosia, esimerkiksi ohjelman joka seuraa kotisivujen kävijämäärää. Myös teemoja on valmiina olemassa mielin määrin.

Webhotelli kotisivun paikaksi

Jos on tarkoitus tehdä tietynlaiset kotisivut, niin sitä varten pitää hankkia paikka jonne kotisivut laitetaan. WordPressin laajempi versio vaatii tällaisen, mutta moni muukin vaihtoehto, joilla kotisivut tehdään. Palvelin voi olla oma kone kotona, mutta yksi hyvä vaihtoehto on käyttää jotain Webhotellia. Siellä on yleensä kaikki tarvittavat ohjelmat ja ominaisuudet valmiina ja pääsee helpommalla.

Kaikista nopein ja helpon tapa

Varsinkin jos on aloittelija kotisivujen teossa, niin on olemassa todella helppo vaihtoehto kotisivujen teolle. Tämä on myös silloin hyvä valinta jos sivujen teolle ei ole juurikaan aikaan ja ei tarvita mitään kovin monimutkaisia asioita sivuille. Vaihtoehtona on tällöin esimerkiksi kotisivukone.fi. Palvelu ilmoittaa että heillä saa luotua sivut vaikka kymmenessä minuutissa. Palvelussa saa muutamalla eurolla kuukaudessa peruspaketin, johon kuuluu erilaisia ulkoasuja ja värimalleja, ylläpitosivusto sivuille, oman verkko-osoitteen, palautelomakkeen ja kävijätilaston sivuille sekä 500 megatavua tilaa kotisivuille ja sen kuville ja muille tiedostoille. Jos kuitenkin tarvitsee näiden lisäksi muita juttuja niin niistä pitää maksaa erikseen esimerkiksi blogi, tapahtumakalenteri, bannerit, kuva-albumi, pikakyselyt, hakukone ym.

Miten valitaan oikea tie?

Nykyään ei siis enää kannata tehdä kotisivuja kokonaan alusta lähtien itse, koska on olemassa niin paljon eri sivupohjia ja sisällönhallintajärjestelmiä että aikaa kuluisi vain turhaan. Pitää vain valita niistä oikea oman osaamisen mukaan ja sen mukaan mitä on valmis niistä maksamaan. Kotisivut saa tehtyä helposti ja ilmaiseksi, mutta myös melkein avaimet käteen-palvelulla, mutta siitä pitää maksaa. Jos kotisivujen ulkoasulta ja toiminnallisuuksilta on tarkat määritelmät niin silloin niille pitää olla palvelinpaikka, jonne ne sijoitetaan. Palvelimelle voi sitten asentaa halutun järjestelmän, jonka avulla sivut luodaan.