Mainostaminen

Tienvarsimainokset

Ovatko tienvarsimainokset, esimerkiksi bussipysäkkien yhteydessä, hyvä tapa mainostaa?

Nykyään mainoksia näkee joka puolella niin netissä, televisiossa, mutta myös vanhanaikaisesti myös tienvarsilla ja esimerkiksi bussipysäkeillä. Mainokset usein ärsyttävät ihmisiä, koska niitä on lähes pakko katsoa ja ne vievät ehkä turhaa aikaakin. Televisiossa jonkin ohjelman katsominen keskeytyy ikävästi kun tulee mainoskatko. Netissä mainos saattaa häiritä nettisivujen selaamista ja ne saattavat yllättäen olevan äänellä varustettuja. Kun mainos on tienvarressa, niin sille hyvä paikka on jossain lähellä sitä paikkaa mistä vaikkapa mainostettavaa tuotetta saa tai mainostettava paikka sijaitsee. Esimerkiksi jos lähestytään jotain kaupunkia, niin näkee jo hyvissä ajoin ennen kaupunkiin saapumista mainoksia kaupungissa olevista ruokapaikoista.

Perinteinen tienvarsimainos
Perinteisiä tienvarsimainoksia näkee harvemmin nykyään

Häiritsevätkö tienvarsimainokset?

Tienvarsinmainoksia ei ole pakko katsoa, joten ne eivät ainakaan vie keneltäkään turhaa aikaa jos niin ei halua. Jos ajetaan vaikka autolla niiden ohi niin niihin voi joku kiinnittää huomion niin että ajaminen häiriintyy. Ehkä me ollaan niin totuttu siihen, että mainokseen jää silmät tietyllä tavalla kiinni ja niitä ei voi vain ohittaa huomaamatta. Tienvarsimainos voi olla viedotaulu, jossa pyörii mainoksia. Tällaisia mainoksia näkee siis pimeässäkin ja ne voivat valon takia kiinnittää entistä paremmin huomion. Tämä ei ole hyvä jos pitää samalla keskittyä liikenteeseen.

Jos mainos on bussipysäkillä niin silloin niihin kiinnittää huomion useimmiten pysäkillä bussia odottavat henkilöt. Silloin mainoksen katsominen voi olla mukavaa ajankulua bussia odotellessa ainakin jos mainos on monipuolinen ja mukava katsella.

Huomataanko tienvarsimainokset?

Jos mainos, joka laitetaan tienvarteen, ei ole kovin suuri, niin sitä ei ainakaan kovalla vauhdilla ajaessa näe. Silloin mainostaja on laittanut ihan turhaan mainokseen rahaa. Varsinkin vaalien aikana näkee paljon vaalimainoksia, joissa on yleensä ehdokkaan kuva, nimi ja numero. Moni näistä on niin pieni, ettei niitä ehdi erottaa ohi ajaessa. Jos mainos ei ole videotaulu niin sitä ei näe pimeällä, jos ei vieressä ole katulamppua. Tällöin mainos saattaa olla melkein koko pitkän talven pimennossa ja siitä maksetaan ihan turhaan.

Elektroninen tienvarsimainos
Elektroniset mainostaulut ovat yleistyneet

Onko tienvarsimainonta aina laillista?

Mainosta ei kannata laittaa tienvarteen, jos ei ole selvittänyt ensin onko se laillista. Se on jo itsessään huonoa mainosta jos mainos on jonkin tien varrella, jossa se ei saisi edes olla. Tienvarsimainonta on kiellettyä maanteillä ainakin pääsääntöisesti. Poikkeuslupaa voi hakea, jos mainos ei ole sellainen ja sellaisella paikalla, että se vaarantaisi liikenneturvallisuutta eikä häiritse luontoa.

Jos miettii mainoksen laittoa tienvarteen, täytyy kysyä lupa siihen maanomistajalta ja viranomaisilta. Mainokselle voi myös saada tilapäisen luvan ja se pitää poistaa sitten kun lupa loppuu. Tilapäiseltä mainokselta vaaditaan myös samoja sääntöjä kuin pitempi aikaiselta mainokseltakin. Nykyään kuitenkin saa vaalien aikana laittaa vaalimainoksen tienvarteen ilman virallista lupaa.

Ovatko tienvarsimainokset parempia vaihtoehtoja kuin muut mainosvaihtoehdot?

Tienvarsimainokset eivät ärsytä niin paljon kuin muut mainosvaihtoehdot. Ne eivät vie ihmisiltä turhaa aikaa ja ne eivät tunnu siltä että niitä pakotetaan katsomaan. Tienvarsimainos on kuitenkin vaatimattomampi, koska ne eivät ole suurimmaksi osaksi liikkuvaa kuvaa ja niissä ei ole ääntä. Ne ovat harvoja videotaulumainoksia lukuun ottamatta vain kuvia ja tekstiä. Ne myös jäävät helpommin huomaamatta, jos ei satuta katsomaan tienvarteen tai ne ovat liian pieniä tai liian kaukana tiestä. Bussipysäkillä mainokset huomataan paremmin, koska silloin katsoja on usein siinä vieressä ja ei liiku minnekään. Bussipysäkeillä näkee myös mainiouksia videotauluilta ja tällöin mainoksesta saa enemmän irti.